U bent hier

Gemeente Kapelle dementievriendelijk

10-01-2017

Kapelle - 10 januari 2017 - Project Kapelle dementievriendelijk - Een werkgroep onder leiding van Cederhof gaat aan de slag met het project 'Gemeente Kapelle Dementievriendelijk'. 'Dementievriendelijk' staat voor een gemeente die rekening houdt met dementerenden: de maatschappij past zich aan, niet de dementerenden.

De Kapelse gemeenschap kan zich aanpassen door bijvoorbeeld de kennis over dementie te vergroten onder inwoners en bij publieke plaatsen. Denk aan winkeliers die rekening houden met dementerende klanten. Of het aanwijzen van duidelijk herkenbare 'veilige punten' in de gemeente waar dementerenden terecht kunnen als ze hulp nodig hebben. Dat kunnen bedrijven zijn, maar ook gezinnen.

Mensen met dementie en kwetsbare ouderen blijven (vaak noodgedwongen) langer thuis wonen. De omgeving is hier niet altijd op ingericht, waardoor de dementerende naast de ziekte extra beperkingen ervaart of niet begrepen wordt door de omgeving. Mantelzorgers voelen zich vaak zwaar belast met de zorg en moeten vaker beslissingen nemen voor de oudere. 'Gemeente Kapelle dementievriendelijk' zou uitwerking kunnen geven aan het doel ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en onvrijwillige zorg tegen te gaan. Daarnaast is het gericht op preventie en veiligheid van ouderen en mensen met dementie in de gemeente Kapelle.

De sociale cohesie en betrokkenheid van inwoners, vrijwilligers, mantelzorgers, vrijwilligersorganisaties en zorg- en hulpverleners onder elkaar is groot in de gemeente Kapelle. De gemeente Kapelle, beleidsmedewerkers, gemeenteraad en college tonen betrokkenheid bij inwoners en het zorgveld. Het is een sociale gemeente waar voor iedereen oog is. Er is onder leiding van Cederhof een buurtteam (Sociaalteam) waaraan 30 (hulpverlenende) organisaties verbonden zijn.

De gemeente Kapelle en Cederhof Zorg subsidiëren het project 'Gemeente Kapelle dementievriendelijk'. Cederhof voert het uit.



Werken bij Cederhof? Bekijk onze vacatures
Vragen over mantelzorg? Wij helpen u graag
Contact