U bent hier

Kapelle dementievriendelijk!

15-02-2017

KAPELLE VRIENDELIJK VOOR MENSEN MET DEMENTIE!

Het aantal dementerenden in Nederland neemt de komende jaren aanzienlijk toe. Dat blijkt uit prognoses van Alzheimer Nederland. De gemeente Kapelle probeert de daaruit voortvloeiende problemen het hoofd te bieden. In 2013 woonden er in de gemeente tweehonderdvijftien dementerenden. De prognose is dat dit er in 2040 vijfhonderdvierendertig zullen zijn. Dat betekent een stijging van honderdachtenveertig procent.

Door: Carrie Frederiks

"Vraag me niet te herinneren; Laat me gaan en weten dat je er bent; Ik smeek je, hou me vast en van mij; tot dat ik voorgoed ben weggegaan..." Nellie Visscher citeert een paar regels uit het gedicht 'Alzheimer' van Menno Drenth. Ze zucht en schuift het terzijde. "Het gaat om de intentie. Dit is waar de ziekte over gaat. Ze hebben je zo hard nodig. Maar dat neemt niet weg dat ik soms echt ten einde raad was. Dan had ik veel steun aan dit gedicht." Nellie Visscher zorgde voor haar man Piet, die aan de ziekte van Alzheimer leed en twee jaar geleden is overleden. Dat mantelzorgers het niet makkelijk hebben en tegen veel problemen aanlopen weet Nellie als geen ander. Vaak moest ze een vraag vijf keer herhalen en kwam er nog geen antwoord. Soms werd ze er zo wanhopig van dat ze naar de keuken ging om haar tranen de vrije loop te laten. Als ze tot zichzelf was gekomen ging ze weer terug. "Hij kon er niets aan doen want hij was ziek. Hij wist het niet," duidt ze de situatie. "Hij was ook heel dwangmatig in opruimen. Je moest oppassen dat als je koffie aan het drinken was hij het kopje niet onder je handen weghaalde."

Haar man was bekend op Kapelle en kon heel lang zelfstandig boodschappen doen. Ze gaf hem een boodschappenlijstje mee en hij vroeg in de winkel altijd om hulp. "Soms hadden ze het te druk om hem te helpen of vonden ze het vervelend met betalen. Maar ik gaf hem nooit veel geld mee en hij deed het zo graag. Op een gegeven moment zeiden ze tegen me dat ik hem beter maar niet meer alleen om boodschappen moest laten gaan. Ik vind het niet leuk om te vertellen. Het deed best wel zeer. Er is ook nog zo'n groot onbegrip. Eens zei een kennis: 'Ja, nu heb ik het gehad hoor met Piet. Hij doet het er maar om.' Maar dat was natuurlijk niet zo."

Het zijn indrukwekkende verhalen die Nellie Visscher vertelt over haar man Piet en de problemen die ze ondervond. Inmiddels is ook de gemeente Kapelle is van die problemen doordrongen. Daarom wil de gemeente dementievriendelijke worden. Dat houdt in dat er rekening wordt gehouden met dementerenden waarbij de maatschappij zich aan de dementerenden aanpast en niet andersom. Om de bewustwording die daarvoor nodig is te bewerkstelligen is er een project gestart onder leiding van Cederhof. Petra Slingenberg, manager welzijn, en Catherien Besuijen, manager zorg, hebben namens Cederhof zitting in de projectgroep. Zij vertellen: "Samen met de winkeliers, sportclubs, bedrijven en organisaties willen we Kapelle dementievriendelijk maken. Dat kan door de kennis over dementie te vergroten. Ook willen we graag herkenbare 'veilige punten' in de gemeente waar dementerenden terecht kunnen. Ons uitgangspunt is om het samen te doen met de mensen die het aangaat, waarbij we vooral willen kijken naar praktische oplossingen."

Gemeente Kapelle dementievriendelijk' zoekt vrijwilligers!

Er wordt gezocht naar inwoners die mee willen denken over praktische oplossingen voor dementerende én hun mantelzorgers. Daarnaast kunnen inwoners, verenigingen, bedrijven en organisaties helpen met een sponsoractie voor onderzoek naar dementie. Informatie: dementievriend@cederhof.eu

Alzheimer

Vraag me niet te herinneren
test niet telkens weer mijn verstand
Laat me gaan en weten dat je er bent
Kus me op de wang en pak mijn hand

Mijn verwarring is groter dan je denkt
Verdrietig, ziek en verloren in elk moment
Dat ik jou nodig heb dat weet ik wel
Mij vasthoud en laat voelen dat je er bent

Verlies alsjeblieft niet je geduld met mij
schreeuw en huil niet als ik raar reageer
Ik kan het echt niet helpen hoe ik ben
Ik kan niet anders, hoe hard ik ook probeer

Vergeet nooit dat ik je nodig heb
het mooiste van mij, al lang vergaan
Ik smeek je, hou me vast en van mij
tot dat ik voorgoed ben weggegaan...

Menno Drenth (vrije vertaling van gedicht "Alzheimer's Request" Owen Darnell)

 



Werken bij Cederhof? Bekijk onze vacatures
Vragen over mantelzorg? Wij helpen u graag
Contact