U bent hier

Eelke de Jong neemt afscheid van Cederhof

16-08-2018

Van zelfstandige 65-plussers naar intensieve zorg. Eelke de Jong (63) heeft in dertig jaar tijd de zorg flink zien veranderen. Eind van het jaar neemt hij afscheid als directeur van zorgorganisatie Cederhof in Kapelle. Een opvolger heeft hij nog niet.

KAPELLE – Langer doorgaan is geen optie. Door een oogaandoening neemt zijn gezichtsveld snel af. Inmiddels ziet hij nog door een oog. Hoe lang dat goed blijft, weet niemand. “Kan een jaar zijn, kan vier jaar zijn”, zegt De Jong.

Hij wil niet afwachten tot hij niets meer ziet. En zet daarom na bijna dertig jaar, waarvan 25 jaar als directeur, een streep onder Cederhof. “Er is nog zoveel meer dan werk alleen. Mijn zoon woont in Australië, daar wil ik nog graag een keer heen.”

In drie decennia heeft De Jong de zorg zien veranderen. Van zelfstandige ouderen, die nog auto rijden, naar mensen die dagelijks intensieve zorg nodig hebben. “Tegenwoordig kom je hier alleen nog als het thuis echt niet meer gaat.”

Dat is in negentiennegentig wel anders, als De Jong als hoofd verzorging aan de slag gaat in Cederhof. Dan nog een klassiek bejaardenhuis. “Als 65-plusser was het toen nog heel normaal dat je met matige gezondheidsklachten naar een bejaardenhuis ging.”

Intensieve zorg, betekent ook andere huisvesting. “Appartementen moeten geschikt zijn om met een rolstoel naar het toilet of de douche te gaan. Dat waren ze niet. Dus hebben wij ruim tien jaar geleden het gebouw grondig gerenoveerd. De kamers zijn nu twee keer zo groot.”

Wel is het aantal beschikbare plekken voor zorgbehoevende ouderen afgenomen. Van 96 toen, naar 63 nu. En heeft Cederhof een relatief lange wachtlijst. “Zeker in vergelijking met collega-instellingen”, zegt De Jong. “Waardoor dat komt? Of er is te weinig plek in Kapelle, of mensen willen graag in Cederhof wonen.”

De Jong ziet de druk op de zorg de komende jaren alleen maar toenemen. “Mensen worden ouder. Moeten langer zelfstandig thuis wonen. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Tel daarbij op dat het aantal ouderen met dementie fors stijgt. Dan blijven instellingen als Cederhof onmisbaar.”

Terwijl steeds meer zorgorganisaties fuseren, is Cederhof nog altijd zelfstandig. En daar is De Jong trots op. “Wij zijn een gezonde organisatie. De behoefte voor een fusie is er nooit geweest. Het voordeel is dat het overzichtelijk en persoonlijk blijft. Dat willen we graag zo houden.”

Met gemengde gevoelens neemt hij afscheid. “Ik had graag nog even door willen gaan. Het is een ondernemend bedrijf geworden. Waarbij van uitdaging naar uitdaging ben gevlogen. Van nieuwbouw tot onderhandelingen met zorgverzekeraars. Het is enerverend werk.”

Eind van het jaar neemt De Jong afscheid. De organisatie is nog op zoek naar een opvolger.

PZC, 11 augustus 2018 door Timo van de Kasteele



Werken bij Cederhof? Bekijk onze vacatures
Vragen over mantelzorg? Wij helpen u graag
Contact