U bent hier

Hulp aan mensen is belangrijker dan geld voor Cederhof in Kapelle

04-11-2019

KAPELLE - Een zorgappartement voor mensen die tijdelijk hulp nodig hebben maar nergens anders terechtkunnen. Daar is veel behoefte aan. Cederhof in Kapelle springt in het gat. Op eigen financieel risico, maar het belang van de mensen weegt zwaarder dan een contract.

Melita Lanting 01-11-19, 18:19 PZC 

“Ik ben hier heel gelukkig mee”, zegt Sjors van Lieshout, arts op de spoedeisende hulp van het Adrz. Want hoe vaak gebeurt het niet dat iemand op de spoedeisende hulp terechtkomt die eigenlijk niet in een ziekenhuis hoort. ,,Iemand die niets medisch heeft en die wel opgenomen moet worden omdat er niemand is die hem thuis kan verzorgen”, zegt hij. ,,Ik wil met alle liefde voor iemand zorgen, maar als ik ze op een bed leg dan moet ik iemand anders die echt medische zorg nodig heeft, teleurstellen.” Heel vaak gaat het om ouderen die nog zelfstandig wonen en in de problemen komen als ze vallen. Want met een gebroken schouder of ribben heeft iemand hulp nodig, maar een opname in een ziekenhuis of verpleeghuis is niet nodig. ,,En Cederhof zegt nu gewoon ‘laat ze maar komen’”, zegt Van Lieshout.

,,Deze mensen blijven nu niet meer onterecht in een ziekenhuisbed, maar komen naar ons. Want daar staat een compleet ingericht appartement”, zegt Inge van den Boomen, directeur van Cederhof in Kapelle.  Wij bieden zorg, kunnen helpen met aan- en uitkleden, wij hebben nachtzorg en ze kunnen in ons restaurant eten.” Het bijzondere aan de appartementen is dat de mensen zelfstandig zijn en dat ze hun partner kunnen meenemen, want de woningen zijn geschikt voor twee personen.

Begeleiding

Ook voor de huisartsen in Kapelle zijn de twee appartementen een uitkomst. ,,We zijn erg blij met het zorgpension”, vertelt Eline Schrier, huisarts in Kapelle. ,,We hebben het buurtzorgpension in Zierikzee, maar dat is op een ander eiland en ver weg. Nu mensen in Kapelle naar een zorgappartement kunnen, geeft dat minder kans op verwardheid, een delier. Bovendien kunnen wij de mensen zelf blijven begeleiden en als ze naar Zierikzee gaan, moeten ze tijdelijk naar een andere huisarts. Nu blijf je de regie voeren als huisarts en we kunnen gemakkelijk even binnenlopen, want het is heel dichtbij.” 

Het is voor Cederhof wel een sprong in het diepe. De directeur zal per geval op zoek moeten gaan naar de financiering. ,,De ene keer moet ik naar de gemeente omdat het onder logeren valt, de andere keer is een zogeheten crisisbed.” Ze vertelt dat zorgverzekeraar CZ al een opmerking heeft gemaakt omdat ze niet vooraf een contract had aangevraagd. ,,Maar we kijken niet naar financieringsstromen, maar naar de patiënt. En ik denk dat we zo mensen uit het verpleeghuis kunnen houden. Er is landelijk van veel belangstelling voor ons initiatief.”

Die houding maakt dat Van Lieshout van het ADRZ zo enthousiast is. ,,Onze grote truc gaat worden: hoe gaan we mensen veilig uit het ziekenhuis houden. Inge heeft daar een belangrijke rol in.” De twee appartementen die nu gerealiseerd zijn in Cederhof zijn alleen bedoeld voor inwoners van de gemeente Kapelle.

 Artikel in PZC zaterdag 2 november 2019Werken bij Cederhof? Bekijk onze vacatures
Vragen over mantelzorg? Wij helpen u graag
Contact